2018-03-03

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan készüljek az első találkozóra?

Gondold végig, hogy pontosan miben kéred a segítségemet, és hogyan mesélnéd el azt az élethelyzetet, amiben most vagy! Esetleg készíts jegyzetet magadnak, nehogy elfeledkezz valamilyen fontos momentumról.

Mennyibe kerül?

Az árakat az online foglalás oldalán is megtalálod. Az egyéni foglalkozások díja 8000 Ft, a páros foglalkozásoké 10000 Ft. Öt vagy több alkalom előre fizetésénél 10% kedvezményt kapsz. Ha Skype-on konzultálunk, akkor további 10% kedvezménnyel számolhatsz.
A párkapcsolati programok esetében lehetőség van a Prepare/Enrich párkapcsolati diagnosztikai teszt kitöltésére.  A teszt ára 7500 Ft. (A tesztet Németországban értékelik ki.)  Ez az összeg nem tartalmazza a konzultáció árát.

Hogyan foglaljak időpontot?

Időpontot online, telefonon, vagy email-ben is foglalhatsz magadnak.

Hol találkozhatunk?

Jelenleg Budapesten, és Cegléden vagyok elérhető személyesen. A budapesti címet a Kapcsolat oldalon találod meg.

Dolgozhatunk Skype segítségével?

Természetesen. Habár személyes találkozó mindig megkönnyíti a munkát, a Skype fontos opció lehet azoknál, akik másképpen nem tudják a találkozót megoldani. Az első találkozás ideális esetben személyes, de ez sem kötelező.
Ha a Skype mellett döntesz, akkor mindenképpen törekedj arra, hogy az ülések alatt senki ne zavarja a nyugalmadat!

Hogyan mondhatom le az időpontomat?

Arra kérlek, legalább egy nappal korábban szólj, hogy új időpontot tudjunk egyeztetni. Ez lehetővé teszi, hogy más vendégeket is tudjak fogadni a lemondott időben. Akkor sincs gond, ha nem szólsz időben, de akkor kérlek, hogy az óra díjának felét fizesd ki.

Ki a mediátor és mi a mediáció?

A mediátor kifejezés közvetítőt jelent. Egy olyan képzett személy, aki segít abban, hogy egy megrekedt helyzetben is, amikor már nem működik a kommunikáció, döntést lehessen hozni. A folyamat célja, hogy egy olyan megállapodás szülessen, amely mindkét fél számára elfogadható és betartható. A mediátor végig semleges kell, hogy maradjon, nem támogathatja egyik oldalt sem. A folyamat alatt elhangzott információkkal kapcsolatban titoktartási kötelezettsége van.

Hogyan történik a mediációs folyamat?

Az első két alkalommal külön beszélgetek veletek. Ilyenkor mindkettőtőknek lehetősége van arra, hogy elmesélje a saját álláspontját. Bizonyos esetekben ilyen külön beszélgetéseket több alkalommal is érdemes tartani, otthon végiggondolandó feladatokkal összekötve.
Ezután kerül sor az ún. mediációs ülésre, ahol már mindketten jelen lesztek. (Különleges esetekben szokták javasolni a sétáló mediációt. Ilyenkor a két fél külön teremben ül és a mediátor járkál és közvetíti az álláspontokat. Ez akkor megoldás, ha a helyzet már annyira elmérgesedett, hogy hátráltatja a munkát a személyes találkozás.)
Itt mindketten elmondhatjátok, mi a véleményetek a kialakult helyzetről és milyen megoldást javasoltok. Ilyenkor végig kell hallgatnod a másik oldal álláspontját is, anélkül, hogy közbeszólnál. Utána reagálhatsz az elhangzottakra. A mediáció akkor sikeres, ha megszületik egy olyan megoldás, ami mindkettőtöknek elfogadható és vállalható. A megállapodást írásban is rögzíteni kell.

Van olyan eset, amikor nem alkalmazható a mediáció?

Igen.
Ahhoz, hogy sikeres legyen egy mediációs folyamat szükséges, hogy mindkét fél akarja a megegyezést. Amennyiben ez a szándék hiányzik, nem jöhet létre a mediáció. Ez nem jelenti azt, hogy nem különböznek az álláspontok és az elérendő célok a folyamat kezdetén.

A barátaim, barátnőim is szívesen segítenek. Miért jobb egy mediátor?

Ez nagyon jó! Pszichológiai vizsgálatok azonban igazolták, hogy a barátaink általában hasonlóak hozzánk. Hasonló az értékrend, sőt a kommunikációs eszközkészletük is sokszor majdnem olyan, mint a miénk. Az élethelyzeted folyamatos átbeszélése alatt előfordulhat, hogy éppen megerősítenek hibás mintákat benned. Nem tudnak egy teljesen új nézőpontot mutatni neked, hiszen maguk is érintettek a szituációban, azáltal, hogy kötődnek hozzád. Esetleg nem fognak kellemetlen kérdéseket feltenni neked, hiszen szeretnek. Fontos, hogy legyenek barátaid de az ő szerepük más az életedben.

A szüleimmel jó kapcsolatban vagyok és ők tudnak nekem segíteni. Miért járjak egy párkapcsolati mediátorhoz?

Ennek nagyon örülj! A szülők nagyon erősen érintettek bármilyen helyzetben, ami rólad szól. Egész biztosan segíteni szeretnének neked, de nem tudják kívülről szemlélni a szituációt. Akaratlanul is befolyásolhatnak egy döntés meghozatalánál. Sokszor az általuk ajánlott megoldási mechanizmusok, melyek egykor jó választásnak bizonyultak, most egy másik szituációban már nem működnek. Vajon a szüleid által kimondott vagy kimondatlan szabályok mennyiben vezettek a jelenlegi helyzethez? A barátokhoz hasonlóan nagyon fontos szerepük van az életedben, de nem mindig tudnak segíteni neked.

Mivel adhat többet egy személyes találkozó egy könyvnél vagy cikknél?

Nagyon sok jó, és hasznos tanácshoz, ötlethez, és egyebekhez lehet hozzájutni olvasás formájában. Ha már érdeklődsz ezek iránt, mindenképpen elindultál az megoldáshoz vezető úton. Ez nagyon jó hír. A tanácsok azonban általánosak lehetnek, nehéz közülük kiválasztani a számodra leginkább megfelelőeket. Elolvasva olyan egyszerűnek tűnik a megoldás, de azután valahogyan mégsem lesz belőlük semmi a gyakorlatban. Ezért ezek nem pótolják azt a szituációt, amikor személyre szabott kérdéseket, és feladatokat kapsz.

Az igazán erős személyiségeknek nincs szüksége segítségre. Miért is mennék el?

Örülök, hogy magabiztos vagy. Az erőd lesz a megoldás alapja – én semmit nem tudok helyetted megoldani. Néha a megoldás azonban egy újfajta szemléletben rejlik. Bizonyára volt már olyan helyzet az életedben, amikor jól jött egy külső szemlélő kérdése. Elgondolkodtatott, segítségével új lehetőségek jutottak eszedbe. Amikor benne vagy egy élethelyzetben, nagyon nehéz kiszakadni és egy új nézőpontot keresni. Lehet folyamatosan ugyanazokat a megoldásokat használni, de ezekkel merőben új perspektívák aligha nyílnak. Gondolj a megoldásra szánt időre is! Lehet, hogy egyedül is megtalálod a kiutat, de érdemes segítséget kérni hozzá, hiszen időt nyerhetsz vele. Ettől semmivel nem leszel kevésbé erős személyiség, csak hatékonyabb.

Én ilyen vagyok és nem hiszem, hogy meg tudok változni.

Sokféle “ilyennel” találkoztam: félénk, lassú, túlpörgős, folyamatosan elkéső, frusztrált, kisebbségi komplexusban szenvedő, akarnok, túl harsány, mártír típus, mindig magyarázkodó.
Igen, most ilyen vagy, de csak rajtad múlik, hogy ha elszánod magad változtass a jelenlegi helyzeten. Nem tudlak téged megváltoztatni. A változást mindig neked kell akarnod. Ha elszántad magadat, akkor viszont van egy nagyon jó hírem: az egyik legfontosabb tulajdonságodon lehet változtatni. Ez nem más, mint a hozzáállásod az emberekhez és az eseményekhez.
“Az élet 10%-a, ami veled történik, és 90%-a, ahogyan reagálsz a történésekre.” (John C. Maxwell)

Milyen tanulmányokat folytattál?

2016 Ketten Együtt Házassági Műhely – Prepare/Enrich tanácsadó
2014 Roobycon Consulting – Asszertív kommunikáció, tranzakcióanalízis
2012 Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány – Mediátor
2012 Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány – Személyi és személyközi kapcsolatok válságmenedzsere
2000-2002 Budapesti Műszaki Egyetem – pedagógus szakvizsga, oktatási vezető
1987-92 Kossuth Lajos Tudományegyetem – középiskolai tanár

Tudj meg rólam többet a Nő a tét weboldalon is.